Vad ska jag tänka på när jag anlitar en webbdesigner?

Del 3 – Hittat en webdesigner! Nu då??

Jag har hittat rätt webbdesigner! Och nu då?

Börja med att lägga fram din egen lista på önskemål för din hemsida. Det spelar ingen roll om listan är liten eller stor, din webdesigner ska kunna hjälpa dig att ta fram det du behöver och hjälpa dig att fila på listan genom att lägga till delar som är relevanta för ditt företag och ta bort saker som inte är det. Vissa erbjuder standardpaket, andra gör det mer skräddarsytt för just dina behov. Kolla vem som kommer att göra din hemsida. Är det personen du pratar med eller är det flera som kommer att vara inblandade? Behöver du hålla ihop projektet eller är det någon som tar hand om det åt dig? När kan de börja med din hemsida och när kan den vara färdig?

Vad händer om du inte är nöjd? Hur fungerar det med betalning? Hur många ändringar ingår? Hur står det till med copyright och användningen av foto och bilder på andra sätt än till hemsidan?

Känns det bra? Kör på!

Vad förväntas av dig och vad tar din webdesigner på sig?

Ibland har jag gjort hemsidor till kunder där jag har stått för allting förutom korrekturläsning och faktakorrigering. Det är dock vanligare att kunderna gör mer än så själva, främst att skriva texterna och eventuellt tillhandahålla foto eller illustrationer som ska vara med på hemsidan. Du och din webdesigner behöver komma överens från början vem som står för vilka delar av hemsidan. Det gäller rubriker, brödtexter, menyval, foto och övrigt innehåll som ni har kommit fram till ska vara med på hemsidan.

Responsiv hemsida vaddå?

Även om du inte tycker att det är särskilt kul att hålla på med hemsidor så är det bra att veta vilka krav som ställs för moderna hemsidor. Nedan hittar du en lista på det som behövs tänkas över och helst bör ingå i en ny hemsida:

  • När hemsidan är klar ska du själv kunna gå in och ändra innehållet på den. I alla fall texterna. Om du inte vill ta hand om din egen hemsida så är det bra att ha någon annan (kanske din webdesigner) som kan hålla din hemsida uppdaterad.

  • Hemsidan ska vara responsiv. Det betyder att den är lätt att läsa på både en liten mobilskärm men även på en stor desktop skärm och allt där emellan. Wikipedia har hela beskrivningen >>

  • Din hemsida ska ha en säker anslutning. Det betyder att den ska börja med https:// istället för http://. Wikipedia har en utförlig omskrivning på https >>

  • GDPR – Eller den nya dataskyddsförordningen som trädde i kraft 25 maj 2018. Även äldre hemsidor men definitivt nya hemsidor bör ha information om hur data som samlas via hemsidan används. Du kan läsa allt om dataskydssförordningen på Datainspektionens hemsida >>

  • Sökmotoroptimering (SEO) – Din hemsida ska kunna hittas hos sökmotorer som Google. Det finns företag som är specialiserade på just det här men du kan även göra en del själv med rätt verktyg eller låta din hemsidedesigner göra det åt dig.

  • Statistik och analys – Det är bra att kunna hålla statistik på din hemsida. Google Analytics är ett av många verktyg som kan hjälpa dig med det. Du kan lägga upp det själv eller låta din webdesigner göra det åt dig.

Nu är jag klar! Eller?

Nja, det är så klart mycket mer att tänka på med en ny hemsida. Titta gärna omkring och se vad du tycker om och vad du inte tycker om. Försök hitta någon som kan förstå sig på ditt företag och vad som är viktigt för dig samtidigt som personen kan förklara vilka saker som är viktiga med dagens hemsidor och tänker med dig istället för bara åt dig eller låter dig göra allt tänkande själv. En webdesigner ska vara expert på webdesign såsom du ska vara expert på ditt område!

Lycka till!

Dela med dig så att alla kan få nytta av det!

Lida Caster - Webdesigner

Vem är jag?

Mitt namn är Lida Caster och jag är en utbildad dataingenjör med en stor passion för design. En fantastisk kombination som jag nu använder mig av för att bygga fina hemsidor. Nyfiken? Läs mer om Lida Caster – Webdesigner eller kontakta mig direkt.

Senaste projekt

Artiklar

Har du frågor angående någon artikel?

BERÄTTA DET GÄRNA FÖR MIG!

    Jag godkänner**

    ** Jag godkänner att ni sparar min information för att kontakta mig angående det här ärendet. Se hela Privacy Policy.